Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

divendres, 4 de novembre del 2011

Lectures i Clubs

Seguint el calendari dels Clubs de lectura i d’assaig aquest mes llegirem dues propostes prou encoratjadores.
Pel que fa al Club de lectura, estem llegint “treient la cadira al carrer autobiografia, memòries, bolets” de Joan Carnicer, un autor d’Altafulla que ens acompanyarà el dia 24 de novembre a les 19 h. A la Biblioteca per comentar el seu llibre.
Per altra banda seguint el lema del nostre Club d’Assaig, “Assajant un nou món”, aquest mes estem llegint “La consciència que crema” del savi Eudald Carbonell, aquest llibre el comentarem el 14 de desembre a les 19 h. A la Biblioteca d’Altafulla.

RESENYA
 
Neix d’una “regressió” de l’autor, que li porta a la ment, a banda d’escenes molt intimes, certs passatges i personatges oblidats del passat. De resultes d’aquesta experiència, heus aquí recollit un grapat de cireres (i algun bolet) en forma de relats i microrelats que combinen humor àcid i tendresa, moral clàssica i llibertària, retòrica literària i parla popular, ciència i màgia, amor espiritual i carnal. Unes peces que es poden començar per on es vulgui, però que sempre fan pensar i reconèixer i somriure al lector. Moltes són part de la memòria col·lectiva d’un poble, cada cop més diluïda. Moltes semblen mentida, però són veritat. De gènere inclassificable, aquesta nova obra d’un autor irrepetible, heterodox i contacontes.

  

“La consciència que crema” del savi Eudald Carbonell, Ara llibres 2008
El llibre tanca la sèrie que Carbonell va començar amb ‘Planeta humà’ i que també inclou els títols ‘Encara no som humans’ i ‘El naixement d’una nova consciència’. En aquests llibres hi examina l’evolució dels homínids i de l’home fins als nostres dies. En canvi, a ‘La consciència que crema’ projecta, sobretot, la mirada al futur. Partint del coneixement científic acumulat, Carbonell fa una projecció del futur pròxim i remot de la nostra espècie, comenta la crisi de la família nuclear i apunta que el masclisme pot perjudicar l’evolució futura de l’espècie.Per Carbonell, cal avançar cap a una societat del pensament, que superi la societat del coneixement. Ara, per a arribar-hi cal que, aquest mateix segle, tota la humanitat sigui alfabetitzada. Si no se socialitza ràpidament el coneixement adquirit per la humanitat, si continuen augmentant les desigualtats socials i el consum de manera exponencial, la humanitat pot caure, diu, en un col·lapse, agreujat per factors com el canvi climàtic. Aquest col·lapse, que podria escaure’s d’ací a vint anys o vint-i-cinc, pot traduir-se en una davallada demogràfica molt important. Carbonell en parla com d’un canvi de fase que va començar amb la revolució industrial i que, amb les dues guerres mundials, va donar algunes pistes de fins on pot arribar. Per evitar el col·lapse, o per superar-lo, si fos el cas, Eudald Carbonell creu que l’home ha de prendre consciència de formar una sola espècie i ha d’actuar en conseqüència, organitzant-se amb lògica i solidaritat, socialitzant el coneixement.