Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 18 de maig del 2014

LITERATURA JUVENIL, EL MIRALL DELS JOVES

La literatura juvenil comprèn els llibres adreçats a l'adolescència i, de la mateixa manera que la literatura infantil, té problemes de definició, ja que hi ha obres escrites per a adults que es llegeixen abans i llibres de joves que acaben essent llegits per gent més gran.
Quan ja ningú qüestiona l'existència d'una literatura específicament infantil, el debat s'ha desviat cap al sector juvenil. En els últims anys, la publicació de gran nombre d'obres dirigides a un públic de 14 a 18 anys ha suposat un autèntic fenomen editorial. La implantació de la reforma educativa, amb l'ampliació de l'escolarització obligatòria fins als 16 anys, ha reforçat aquesta situació, incentivant el desenvolupament d'una literatura feta a mida de les noves orientacions didàctiques: lectures accessibles i significatives, temes propis del món juvenil , suport a les àrees transversals ...
Encara des de la Grècia clàssica poden trobar interessants antecedents de la literatura juvenil (textos literaris dirigits al cultiu de l'intel · lecte i la sensibilitat), només des de finals del segle. XIX, quan comença a parlar de l'adolescència com una etapa amb peculiaritats psicològiques, hi ha exemples clars d'obres dirigides específicament a aquest públic: "Així, no només Defoe o Swift, també Wells, Chesterton, Stevenson, Twain, Burnett, Alcott, May , Burroughs, Doyle i molts altres han constituït durant anys el patrimoni literari de l'adolescent ".
No obstant això, el punt d'arrencada d'una literatura que reflecteix com un mirall la manera de vida dels joves (més enllà de l'ideal heroic o l'aventura) és bastant posterior.
Pau Barrena el situa el 1967, any en què es va publicar Rebels, de S. Hinton, una obra emblemàtica del gènere i l'èxit va servir d'impuls per al sorgiment de nous escriptors i l'aposta de les editorials pel sector juvenil. En els últims anys, aquest gènere ha viscut un desenvolupament espectacular al nostre país, amb l'aparició de múltiples col · leccions específicament juvenils.


En totes elles , trobem una sèrie d'elements comuns , la confluència constitueix , en definitiva , l'especificitat d'aquest gènere :
Pel que fa als arguments :
Interès per l'autoexamen personal : el protagonista busca crear les seves pròpies opinions , rebutjant les pressions dels adults .
Preocupació per la pròpia realització : personatges que busquen satisfer els seus desitjos , necessitats i expectatives .
Inquietuds físiques i afectives : la salut i la bona forma física , el sexe i els afectes , més enllà de les relacions familiars .
Presa de postura davant el món : La preocupació per l'ecologia , el pacifisme i altres qüestions d'índole social .

Pel que fa als gèneres :
Predomini narratiu : gairebé total absència de poesia i teatre . Dins de la narrativa s'han desenvolupat fonamentalment els llibres psicològics , el realisme crític , les aventures , la fantasia èpica , el misteri i els relats de terror .
 

Quant a l'estil :
Llenguatge col · loquial : imitació de l'argot juvenil .
Referents culturals actuals : futbolistes , cantants ... ; successos destacats ; elements televisius ...
Intimisme ( s'expliciten els pensaments del jove i els seus sentiments de soledat i aïllament - "ningú m'entén " - ) . Solen estar narrats en primera persona, el que facilita la identificació amb el protagonista .
Ritme àgil : acció , abundància de diàlegs .
Finals oberts : donen més sensació de llibertat al lector .
 

Quant a la presentació i el format :
Títols impactants i divertits : Es busca provocar al lector , atreure la seva curiositat , mitjançant expressions carregades de força i inspirades en el cinema actual , el llenguatge del carrer , i fins i tot , en els eslògans publicitaris .
Dissenys molt actuals i gràfics , similars al de les revistes juvenils o els discos. En les il · lustracions de portada , són més freqüents els fotomuntatges que els dibuixos .
El text té poca densitat , apareix airejat i amb la lletra gran.

Manifest literatura juvenil
 L'equip de El Templo de las Mil Puertas ha editat aquest fantàstic vídeo! 

RECOMANEM 
Recomanem un seguit de revistes de literatura juvenil online 

http://www.eltemplodelasmilpuertas.com/


El Templo de las Mil Puertas és una publicació en línia bimestral gratuïta que podem gaudir en els nostres monitors o descarregar per imprimir. Els seus continguts són heterogenis i abasten entrevistes amb autors de literatura juvenil nacionals i estrangers, reportatges, ressenyes de llibres, notícies del món, una secció de llibres oblidats i una altra per novetats editorials foranes sense traduir a l'espanyol, entre d'altres.

  • Imaginaria:revista online sobre literatura infantil i juvenil, d'aparició quinzenal. Està dirigida a docents, pares, bibliotecaris, escriptors, il · lustradors, especialistes, ia tota persona relacionada amb els nens i la lectura. Originada a Buenos Aires, Argentina, es publica des de juny de 1999.
  • CLIJ (Quaderns de Literatura Infantil i Juvenil): revista especialitzada en literatura infantil i juvenil que persegueix un doble objectiu: dignificar una literatura que, per estar destinada als menors, sempre s'ha considerat menor, i defensar la importància cultural de la lectura des de la infància.
  • Cuatro gatos: portal dedicat als llibres per a infants i joves en espanyol que es realitza a Miami (EUA). Aquest projecte va començar a caminar l'any 1999 i ha comptat amb la col · laboració d'escriptors, il · lustradors, crítics, bibliotecaris i promotors de lectura de diferents ciutats del món.
  • Revista Babar: originàriament era una revista impresa que va néixer el 1989 com una experiència d'animació a la lectura en una escola de Madrid. Amb el temps la revista es va anar professionalitzant fins a arribar a convertir-se en el que és avui: un portal especialitzat en literatura infantil i juvenil amb difusió internacional.
  • Peonza: revista de literatura infantil i juvenil, creada i realitzada per l'Equip Baldufa, que ofereix tota la informació sobre llibres per a nens i joves i animació a la lectura.
  • Imaginarios: Revista digital editada per la Federació Espanyola de Fantasia Èpica per a la Xarxa d'Universitats Lectores.

http://www.revihuellasdetinta.com.ar/Els lectors de Huellas de tinta troben en les seves pàgines novetats editorials d'Argentina i propers llançaments d'Espanya i els Estats Units. Al costat de entrevistes, reportatges i ressenyes literàries, també hi ha articles sobre cinema i animi, i relats de joves autors. 


Off the record  És el nostre màxim desig i el de tot el nostre equip de redacció que Off the record sigui un referent de la literatura juvenil a la xarxa. Sabem que amb el nostre esforç i la nostra passió és possible, i això és el que demostrarem en el nostre primer número i en tots els següents. Per saber una mica més sobre aquest projecte, consulta el dossier de premsa d'Off the Record. dossier de prensa de Off the Record.
Aquesta acabada d'estrenar revista enfocada a la literatura juvenil espera fer-se un lloc en el panorama per la seva originalitat enfront d'altres publicacions. També és gratuïta i tindrà una periodicitat bimestral.

http://www.lapaginaescrita.com/La pàgina escrita és una nova revista apareguda a l'octubre de 2012, que promouen la Fundació Jordi Sierra i Fabra de Barcelona i la Fundació Taller de Lletres Jordi Sierra i Fabra per a Llatinoamèrica, que té la seu a Medellín, Colòmbia. En aquesta revista trobem diversos professionals del món del llibre, com a escriptors i il · lustradors, que comparteixen la seva experiència i els seus mètodes de treball. També hi ha nombroses ressenyes de llibres, o l'apartat "Com escriure ...", destinat a apropar la creació literària dels gèneres narratius i signat pel propi Jordi Sierra i Fabra.
Així mateix, hi ha una secció de "Clàssics recuperats", jocs de paraules, cites literàries, dites i refranys, i un interessant viatge per l'etimologia de diferents paraules del nostre idioma. Finalment, la pàgina escrita guarda un espai per a la creació literària de joves escriptors en l'apartat "Els millors relats del mes".

http://www.bne.es/es/Micrositios/Guias/Literatura_Infantil/index.html 
 Guía de la literatura infantil y juvenil és un recurs elaborat pel departament de referència de la Biblioteca Nacional per tal de recopilar altres recursos que sobre aquest tema hi ha tant en paper, com a la xarxa.

Apartat de literatura infantil i juvenil de la Xarxa telemàtica eductiva
www.educacontic. 

Guia de la Biblioteca Nacional d'Espanya, d'entitats i associacions
Bibliografia i artícles Fundació Sánchez Ruipérez