Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 15 de juny del 2014

John Banville/Benjamin Black, Premi Príncep d'Astúries de les Lletres 2014

"L'escriptura em manté lligat a l'escriptori tractant de redactar la frase perfecta. La frase és el major invent de la civilització humana” John Banville

L'escriptor irlandès John Banville ha estat guardonat amb el premi Príncep d'Astúries de les Lletres 2014 al qual optaven vint candidatures procedents de catorze països. Banville s'ha imposat entre els 20 candidats que optaven al premi, entre els quals hi havia el nord-americà James Salter, el japonès Haruki Murakami, el britànic Ian McEwan i els catalans Juan Goytisolo i Pere Gimferrer.
L’acta del jurat destaca que la prosa de Banville s’obre a enlluernadors espais lírics a través de referències culturals on es revitalitzen els mites clàssics i la bellesa va de la mà de la ironia. Alhora, afegeix l’acta, mostra una “anàlisi intensa de complexos éssers humans que ens atrapen en el seu descens a la foscor de la vilesa o en la seva fraternitat existencial”. “Cada creació seva atrau i delecta per la mestria en el desenvolupament de la trama i en el domini dels registres i matisos expressius, i per la seva reflexió sobre els secrets del cor humà”, ha conclòs el jurat. 
John Banville va néixer a Wexford (Irlanda) el 1945. Entre 1968 i 1969 va viure als Estats Units i en tornar a Irlanda va treballar al diari 'Irish Press', fins a la seva desaparició el 1995. Llavors va ser nomenat sotsdirector de l'Irish Times, on va exercir també el càrrec d'editor literari fins al 1999. Des del 1990 col·labora assíduament amb 'The New York Times Review of Books'. 

 
 
De la seva producció literària com John Banville sobresurt El intocable (1985), El libro de las pruebas (1989), amb el qual va ser finalista al prestigiós Premi Booker, Eclipse (2000) o El mar (2005), que molts consideren la seva obra mestra i que va ser reconeguda amb el Booker el 2005 i l’Irish Book Award el 2006. La seva novel·la més recent és Antigua luz (2012), on reprèn personatges i narradors d’altres històries i on barreja sexe, intriga i melodrama.
Com Benjamin Black, l’autor va publicar El secreto de Christine (2006), la seva primera obra de novel·la negra, i on crea al seu personatge protagonista, Quirke, el forense que va protagonitzar també El otro nombre de Laura, En busca de April i Venganza. Al marge d’aquesta saga, també va veure la llum El lémur (2009). Com Black, l’escriptor aposta per una narració en tercera persona i ofereix una escriptura més ràpida i lleugera.
Al febrer de 2014 va arribar l’última novel·la de Banville escrita pel seu alter ego policial, Benjamin Black, La rubia de ojos negros, on ressuscita al famós detectiu privat Philip Marlowe, creat pel nord-americà Raymond Chandler el 1934. Una novel·la que li va encarregar pròpia família de Chandler

 
Per saber-ne més:



EL MAR
 
"Se marcharon, los dioses, el día de la extraña marea. Las aguas de la bahía, toda la mañana bajo un cielo lechoso, habían crecido y crecido, alcanzando alturas inusitadas, las pequeñas olas inundaban una arena reseca que durante años no había conocido otra humedad que la lluvia y lamían las mismísimas bases de las dunas." El mar, John Banville