Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 15 de juny del 2014

QUINO, Premi Príncep d’Astúries de comunicació i humanitats 2014



El dibuixant argentí Joaquín Salvador Lavado, conegut com a Quino, el creador de Mafalda, ha sigut reconegut amb el Premi Príncep d’Astúries de comunicació i humanitats, convertint-se en el primer dibuixant que rep el guardó.
Quino va néixer a la provincia de Méndoz, Argentina, l’any 1932. El 1945 anys va començar a estudiar a l’escola de Belles Arts de la província però aviat deixà els estudis per intentar convertir-se en autor d’historietes còmiques professional.
Als 22 anys es va traslladar a Buenos Aires, on aviat va acosneguir publicar la seva primera pàgina d’humor al setmanari ‘Esto Es’, moment a partir del qual comença a publicar en molts altres mitjans: ‘Leoplán’, ‘TV Guia’, ‘Vea y Lea’, ‘Damas y Damitas’, ‘Usted’, ‘Panorama’, ‘Adán’, ‘Atlántida’, ‘Che, el diari Democracia’, etc .
El 1954 comença a publicar regularment a ‘Rico Tipo’, a la qual segueixen ‘Tía Vicenta’ i ‘Dr. Merengue’. Poc després, comença a fer dibuixos publicitaris. Publica el seu primer llibre recopilatori, Mundo Quin, el 1963, rebent l’encàrrec, després d’això, d’unes pàgines per a una campanya de publicitat encoberta per a l’empresa d’electrodomèstics Mansfield, per a les que crea el seu personatge més reconegut, Mafalda.
La campanya no va arribar a realitzar-se, de manera que la primera història de Mafalda es publica a ‘Leoplán’, i després va passar a publicar-se regularment al setmanari ‘Primera Plana

El 9 de març del 1965 el personatge va passar al diari ‘El Mundo’ i va començar l’èxit imparable del personatge. El primer llibre del personatge va aparèixer el Nadal d’aquell any, i la tirada inicial de 5.000 exemplars es va exhaurir en dos dies. Tot i l’èxit que havia assolit, Quino va deixar de dibuixar tires de Mafalda el 25 de juny del 1973 perquè ja no sentia la necessitat de fer servir l’estructura de les tires còmiques.
Les històries de Mafalda van arribar a Europa el 1969 de la mà de l’escriptor Umberto Eco, que la va definir com una “heroïna irada”. Va arribar a Espanya el 1970 i les autoritats franquistes van obligar els editors a posar una faixa als llibres que deia “per a adults”.
Enguany es compleix el 50è aniversari de Mafalda, una nena de sis anys crítica i pessimista que odia la sopa i parla de temes polítics i socials amb una lucidesa que no sempre tenen els adults. Les seves historietes s’han traduït a 30 llengües i s’han adaptat al cinema i la televisió.

ELS PERSONATGES
Mafalda és una noia preocupada per temes com la pau i els drets humans. Admira als Beatles i “el pájaro loco”. Les coses que odia són: la sopa, que li preguntin si vol més al pare o a la mare, la calor i la violència. 
Els pares de Mafalda es van conèixer a la Universitat. Raquel és una afanyosa mestressa de casa i el seu marit treballa en una companyia d'assegurances, adora les plantes i odia les formigues. 
Felipe és bastant indecís i té sentiments de culpa quan es diverteix. Li encanta faltar a l'escola i llegir còmics, especialment el Llanero Solitario. 
Manolito (Manuel Goreiro), treballa al magatzem del pare (Magatzem Don Manolo). És una mica brut i cap dur. Estima els diners i odia als Beatles. 
Susanita(Susana Clotilde Chirusi) és molt coqueta i te molts prejudicis. Odia Manolito, adora les tele novel · les, i somia amb casar-se, tenir fills, tocar el piano, jugar a la canasta i ingressar a l'alta societat. 
Miguelito (Miguel Pitti) és el menor dels amics de Mafalda. Sempre fa riure als altres amb la seva gran imaginació. 
Guille, el germanet de Mafalda, va néixer el 21 de Març de 1968. Les seves dues passions són: Brigitte Bardot i el seu xumet. 
Llibertatté un gran caràcter. La seva mare treballa com a traductora. Li agrada la gent simple i somia amb poder veure la revolució social.


Per saber-ne més:



 
"Sería lindo despertar un día y encontrarse con que la vida de uno, depende de uno." Mafalda