Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 14 de febrer del 2016

PREMIS LITERARIS, no deixeu mai d'escriure

PREMI: Guardó atorgat normalment a un llibre de creació o d'investigació literàries.

Premi d'Honor de les Lletres Catalanes
MARIA ANTONIA OLIVER
Maria-Antònia Oliver neix a Manacor el desembre de 1946. De ben menuda ja s'havia sentit atreta per la literatura, primer com a lectora i incipient poeta, i més tard escrivint ella mateixa la seva pròpia obra narrativa. Quan publica la primera novel·la, Cròniques d'un mig estiu, té tot just 23 anys, però ja un escriptor tan reconegut com Llorenç Villalonga afirmava que aquella autora joveníssima arribaria molt lluny. Efectivament, des d'aquell octubre de 1970, dins el món de la literatura en català, Maria-Antònia Oliver s'ha fet un nom de prestigi i, a través de les traduccions d'algunes de les seves obres, l'autora ha arribat a un gran nombre de lectors tant d'Europa com dels Estats Units.

Casada amb l'escriptor Jaume Fuster va pertànyer, com ell, a la que ha estat anomenada "Generació literària dels setanta", una generació caracteritzada per les seves inquietuds rupturistes, amb una nova mirada tant des del punt de vista social com cultural. Una generació, en fi, que es va proposar tenir un paper rellevant i capdavanter en la literatura catalana del moment. En la quinzena llarga de llibres publicats, l'autora ha escrit novel·les, contes, teatre, guions i reportatges; ha practicat diversos gèneres i algunes de les seves obres han estat traduïdes a l'anglès, francès, italià, espanyol, alemany, portuguès... També ha traduït al català autors com Virginia Woolf, Jules Verne, Mark Twain, Robert Louis Stevenson o Herman Melville.

El 2007 rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, i el 2016, el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. 

72è Premi Nadal de Novel·la d’Edicions Destino

Víctor del Árbol amb la novel·la ’La víspera de casi todo’ ha rebut el 72è Premi Nadal de Novel·la d’Edicions Destino. Es tracta d’una novel·la que intentar fugir del gènere negre i té com a protagonista a una dona de classe alta que tracta de fugir del seu passat i es trasllada a la costa de Galícia.
Nascut a Barcelona l’any 1968, Víctor del Árbol  va ser Mosso d’Esquadra durant vint anys. És autor de les novel·les El peso de los muertos (Editorial Castalia), La tristeza del samurái (Editorial Alrevés),Respirar por la herida (Editorial Alrevés) i Un millón de gotas.

El periodista Lluís Foix és el guanyador del 48è Premi Josep Pla de narrativa, amb l’obra ‘Aquella porta
giratòria’, la segona part de les seves memòries. En el llibre, l’autor recorre els records i vivències a La Vanguardia, on va treballar quaranta-cinc anys: hi va començar essent traductor i arribà a ser-ne director. És un homenatge al periodisme i un anecdotari vital, en què explica el temps que va passar a Menorca fent el servei militar, els inicis al diari com a substitut dels principals traductors, l’època de corresponsal a Londres i Washington, el viatge als Estats Units en plena Guerra Freda i els mesos passats a l’Afganistan, entre més vivències.
Biblioteca Breve 2016

Ricardo Menéndez Salmón (Gijón, 1971) ha guanyat el premi Biblioteca Breve 2016 amb 'El Sistema', una " novel·la d'idees que obre nous camins en la narrativa", segons recordava aquest migdia Elena Ramírez, editora de Seix Barral. El llibre està ambientat al futur, en un període anomenat Història Nova on el món s'ha convertit en un arxipèlag on conviuen dues forces, els Propis [Propios] i els De fora [Ajenos]. Aquesta segona categoria de ciutadans "estranys i residuals", en paraules de Ramírez, acompanya els Propis, "súbdits de les illes". Al centre del sistema hi ha una entitat, "potser física o simbòlica", que s'anomena el Dau i que ho domina tot. És en aquest entorn "singular, un món propi, més a prop de Kafka i De Lillo que de Hollywood" –com diu Clara Usón, membre del jurat–, que el personatge del Narrador es revela, a l'Estació Meteorològica on fa de vigilant. La novel·la arrenca amb la notícia que el Sistema comença a desmantellar-se, que hi ha una sèrie de forces que amenacen de col·lapsar-lo.
 
Pemis Planeta 2015
 

Ningú pot imaginar fins a quin punt els temps convulsos són capaços de convertir-nos en qui ni tan sols imaginem que podríem arribar a ser. Homes nus és una novel·la sobre el present que estem vivint, on homes trentena perden la feina i poden acabar fent estriptis en un club, i on cada vegada més dones primen la seva carrera professional sobre qualsevol compromís sentimental o familiar. En aquesta història, aquests homes i aquestes dones entren en contacte i en col·lisió, i ho faran amb unes conseqüències imprevisibles. Sexe, amistat, innocència i maldat en una combinació tan harmònica com desassossegant.

Alicia Giménez Bartlett va néixer en Almansa (Albacete) el 1951. Estudia Filologia Espanyola a la Universitat de València i es doctora en Literatura Espanyola per la Universitat de Barcelona amb una tesi titulada  La narrativa de Gonzalo Torrent Ballester.  El 1984 va publicar la seva primera novel·la, Exito (Seix Barral). Con una habitación ajena  (1997) va obtenir el primer guardó literari de la seva carrera: el Premi Femení Lumen.

En els anys noranta crea el personatge de Petra Delicado, la popular inspectora que ha donat peu, fins ara, a nou obres de la saga ia una sèrie de televisió. Aquestes han estat traduïdes a diversos idiomes, i gaudeixen de gran èxit en països com Itàlia o Alemanya. Ha rebut els prestigiosos premis Grinzane Cavour a Itàlia i Raymond Chandler a Suïssa. També ha conreat l’assaig amb obres com  El misterio de los sexos  i  La deuda de Eva. El 2011 va obtenir el Premi Nadal per la seva obra  Donde nadie te encuentre.
  Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 

El periodista i escriptor Víctor Amela ha guanyat aquest divendres el XXXVI Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb la novel·la 'La filla del capità groc'. Es tracta d'una novel·la romàntica i històrica situada al Forcall (Castelló), el poble originari del seu avi patern.
En roda de premsa, Amela ha explicat que la història està basada en fets reals i espais de la seva infància estiuenca a El Maestrat, ple de coves, masos medievals i personatges de poble, i ha assegurat que la porta en la seva ment des de fa 40 anys quan era nen i estiuejant al Forcall: "La meva vocació era convertir un heroi local en un heroi universal".

Pep Puig guanya el premi Sant Jordi, Empar Moliner el Mercè Rodoreda de contes i Víctor Obiols el Carles Ribade poesia

 ELS PREMIS LITERARIS
Actualment, els premis literaris són patrocinats, en general, per editors comercials o per entitats culturals (com Òmnium Cultural), i tenen un gran ressò social i mediàtic. La concessió va deixar de fer-se a redós d'una llibreria, per ubicar-se en un gran hotel. La gran majoria de premis són atorgats en la gala de la Nit de Santa Llúcia, el 13 de desembre, en record del Joan Crexells, que es concedia aquell mateix dia, i amb caràcter itinerant arreu de les terres catalanes.

Altres premis són el Josep Pla (1968), de prosa, o el Ramon Llull (1981), també de prosa, convocat pel grup editorial Planeta. El 1972 van néixer els Premis d'Octubre de València, que integren tres premis: l'Andròmina de narrativa, el Joan Fuster d'assaig i el Vicenç Andrés i Estellés de poesia. A Andorra es convoca el Carlemany (1994) de novel·la i, a Girona, el Prudenci Bertrana (1968) de novel·la, el Carles Rahola d'assaig i el Miquel de Palol (1978) de poesia, entre altres. A les terres de ponent, el Josep Vallverdú (1984) d'assaig i el Màrius Torres (1996) de poesia. Pel que fa a les Illes, actualment l'antic premi de novel·la Ciutat de Palma (1958) és diu Llorenç Villalonga (1994) i, el de poesia, Joan Alcover (1994). 







"Que altres presumeixin de les pàgines que han escrit; a mi m'enorgulleixen les que he llegit".

Jorge Luis Borges, escriptor argentí (1899-1986)