Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 4 de setembre del 2016

LA SETMANA DEL LLIBRE EN CATALÀ 2016



Del 2 a l’11 de setembre, torna La Setmana a l’avinguda de la Catedral de Barcelona. Consolidada com un dels esdeveniments culturals més importants del país, La Setmana vol continuar sent un estímul i servir a la promoció de la lectura i la venda de llibres en català, contribuint així al creixement del nombre de lectors en la nostra llengua. Aquesta ha estat una de les prioritats de Joan Sala, director de l‘editorial Comanegra, que s’estrena com a nou President de La Setmana.

Aquest any, l’augment d’expositors converteix La Setmana en l'oferta de llibres i de publicacions en català més gran de la història. A més, el Premi Trajectòria celebra el seu 20è aniversari i per això La Setmana ha convidat Jaume Plensa a crear una peça original per a la guanyadora, la traductora Anna Casassas. I un any més, La Setmana es compromet, aquest cop amb els refugiats, i amb la voluntat d’implicar tot el sector editorial català.

La nova imatge de la Setmana

Una de les novetats d’aquest any és la creació de nous mòduls que s’integren en l’estètica del Mercat de Santa Caterina, incorporant els colors de la seva teulada característica. A més, els mòduls s’han disposat de manera que creïn un petit recorregut, permetent als visitants fer un itinerari per tota La Setmana. També s’han afegit tendals, que permetin protegir els visitants de la pluja i el sol, afavorint i fent així més agradable el passeig. 

Premi Trajectòria, 20 anys

El Premi Trajectòria, que des del 1997, es lliura anualment a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació, fa 20 anys. Per celebrar aquest aniversari, el president, Joan Sala, ha volgut iniciar una col·laboració entre un artista i La Setmana, que es mantindrà en pròximes edicions i que comença amb el reconegut escultor i artista català, Jaume Plensa. Plensa ha volgut cedir un dibuix digital a la guanyadora d’enguany. D'aquesta obra només hi ha tres originals: el que es lliurarà a l'Anna Casassas , un que quedarà exposat a l'AELLC i el tercer en poder de Jaume Plensa. Tots aquells que vulguin tenir una reproducció d'aquesta obra la podran trobar a La Setmana, ja sigui en els tradicionals Punts de Llibre que s'editen cada any, com a la bossa de La Setmana. La guanyadora d’aquesta edició, Anna Casassas, ha estat reconeguda per la seva trajectòria com a traductora. 


Les activitats són una part central de La Setmana. En l’edició 2016 s’han programat 232 activitats. D’aquestes, 198 estan adreçades al públic adult i 34 als més petits. La majoria d'activitats es desenvoluparan als 3 escenaris exteriors que es troben dins el recinte de La Setmana, a l'Avinguda de la Catedral. En aquest enllaç podeu consultar totes les activitats que s'hi faran, per dia, per públic, etc.



La Setmana del llibre en català vol demostrar un cop més el seu compromís social i aquest any, es vol solidaritzar amb la situació dels refugiats ‘’els darrers mesos un problema cabdal d’ètica i moral està demolint els fonaments de l’Europa civilitzada que coneixem. La dignitat humana dels milers i milers de refugiats que els diversos governs europeus s’han negat a acollir, abandonant-los miserablement a la seva sort, ha estat atacada de manera indecent’ assenyala la carta de presentació de l’organització de la Setmana del Llibre en Català.

El llibre, la literatura i el pensament han estat durant segles una eina útil de coneixement i de transmissió de valors. Els sotasignats, escriptors, editors, llibreters i tots aquells que des de diferents àmbits participem del món de les lletres i la cultura escrita, des de la nostra responsabilitat professional i ciutadana, i considerant que en la qüestió dels refugiats s’han ultrapassat tots els límits ètics i morals dels valors essencials de la declaració universal dels drets humans, volem fer públic:

Denunciem que en la crisi social dels refugiats hem trencat el marc legal ètic i polític que preserva els drets dels civils i que un valor tan essencial com la vida i la dignitat de les persones està essent trepitjat. També convé recordar que segons el dret internacional tothom qui fuig d’una guerra té dret d’asil.
Exigim als governs europeu, espanyol i català que assumeixin la seva responsabilitat legal, política i moral de donar protecció a la gent que fuig de la guerra, que no es desentenguin dels milers de morts que la seva manca d’acció provoca dia rere dia, que no mirin cap a una altra banda ni es comportin de manera arbitrària. En definitiva, exigim als polítics que lideren o formen part dels governs implicats que emprenguin actuacions efectives que facilitin vies legals d’accés als refugiats i, una vegada per totes, entomin el repte de ser realment terra d’acollida.
Així mateix volem alertar els ciutadans que en la qüestió dels refugiats els pilars bàsics ètics i morals de dret internacional sobre els quals hem bastit la nostra societat estan en risc, que per mantenir-los cal defensar-los, i que cal tenir ben present que per més que alguns polítics menteixin, quan hi ha voluntat política i s’hi dediquen recursos és possible acollir refugiats de manera ràpida, organitzada i segura.
Amb els nostres noms i les nostres veus, volem contribuir a fer d’altaveu dels milions de persones que, com també ha passat en la nostra història, a causa de la guerra i les injustícies han hagut de fugir dels seus països i es veuen obligades a desplaçar-se forçosament a altres terres.

Les persones intressades en adherir-se poden enviar un correu, amb el vostre nom, cognom, DNI i professió, al correu manifestlasetmana@gmail.com

ENS AGRADA LLEGIR