Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dimarts, 6 de desembre del 2016

EDUARDO MENDOZA. “Hi ha tants llibres com lectors i com moments de cada lector”

"Eran días de irresponsable plenitud, de felicidad imperceptible..."


Eduardo Mendoza és el guanyador del
 Premio Cervantes 2016
 Eduardo Mendoza ha guanyat el Premio Cervantes 2016, el guardó més prestigiós de la literatura espanyola. 

Considerat el "Nobel de la literatura en castellà", el jurat del premi ha valorat el conjunt de la seva obra i la seva contribució al llegat literari en llengua castellana. També ha destacat la seva primera novel·la La verdad sobre el caso Savolta, publicada l'any 1975, una apassionant obra que participa de les tècniques de diferents gèneres com la novel·la negra, la novel·la històrica i la romàntica. Aquesta novel·la va inaugurar una nova etapa a la narrativa espanyola, retornant al lector el plaer pel relat i l'interès per la història.
Eduardo Mendoza és el guanyador del Premi Cervantes 2016, el màxim guardó de les lletres espanyoles; El Nobel de les lletres en castellà, ha seguit, un any més, la tradició no escrita d’alternar entre un escriptor espanyol i un de llatinoamericà. El 2015 va recaure en l’escriptor mexicà Fernando del Paso. El Cervantes, creat el 1975 pel Ministeri de Cultura, reconeix la trajectòria d’un escriptor que amb el conjunt de la seva obra hagi contribuït a enriquir el llegat literari hispà.
Mendoza (Barcelona, 1943) va iniciar la seva carrera literària el 1975, amb la publicació de La verdad sobre el caso Savolta, que va rebre el Premi de la Crítica. Des d’aleshores ha publicat 15 novel·les, dos llibres de relats, dues obres de teatre i quatre assajos. El jurat, segons recull l’acta, li ha atorgat el premi “perquè, amb la publicació el 1975 de La verdad sobre el caso Savolta, inaugura una nova etapa de la narrativa espanyola en la qual es va tornar al lector el plaer pel relat i l’interès per la història que s’hi explica, que ha mantingut al llarg de la seva brillant carrera com a novel·lista”. Eduardo Mendoza, continua el comunicat “en la línia de la millor tradició cervantina, té una llengua literària plena de subtileses i ironia, una cosa que el gran públic i la crítica sempre han sabut reconèixer, a més de la seva extraordinària projecció internacional”.
Eduardo Mendoza. La voz de un escritor


Los que escriben van encontrando su voz, van descubriendo su manera de estar en el mundo.



En relació a les fonts de documentació:

Per escriure s'ha de treballar molt, fer molta feina de documentació a la biblioteca, res d'internet, s'ha d'anar a caminant d'una biblioteca a una altra, d'un arxiu a un



altre i s'han de prendre notes a mà, res d'ordinadors. És un procés on cal digerir-ho tot bé. La feina de documentació és una de les parts més interessants de l'escriptura. El lloc on documentar-se, les biblioteques, principalment, són espais molt agradables. Per l'última novel.la he llegir moltes memòries, molts diaris de l'època - sobretot de Madrid -, molts discursos del personatge protagonista...



Un toc d'humor

Fer humor s'ha de fer en sèrio, amb un cert nivell d'intel.ligència - per part de l'escriptor i, per descomptat, del lector - sino es converteix en grolleria. Tots sabem que el riure gratuït pot acabar en ximpleria.



Quan costa escriure un llibre?

La dificultat d'un llibre és proporcional a les pàgines que ter. Tot s'ha de dur al cap mentre s'està escribint. És un gran esforç el que s'ha de fer. Estàs continuament amb totes i cadascuna de les paraules i el lloc que ocupen al cap. Quan més llarg és un llibre més difícil és el procés, tot i que un llibre llarg sempre permet meandres, desviar-se en algun moment de la història principal.



Es lector de la seva pròpia obra?

Yo tengo mucho desapego a mi obra. Nunca leo un libro escrito por mí. Cuando lo acabo, nunca quiero saber nada más de él. Entonces llegan las entrevistas... y ya se sabe. Si ahora volviera a leer los primeros que escribí pueden pasar dos cosas: que llegue pensar que no merecen la pena o que nunca llegaré a escribir tan bien y que ahora estoy oxidado. Sería incapaz de revisar mi obra, como hacen otros escritores.



¿Cuál es la relación con su obra?

A mi obra le tengo cariño, a mis novelas les he dado todo lo que tenía, me han permitido vivir haciendo una cosa que me gusta y me divierte. Se lo debo a los libros y se lo debo a los lectores.
Font:



VÍDEOS

Eduardo Mendoza Garriga gana el Premio Cervantes 2016 

Eduardo Mendoza en la Biblioteca Valenciana (entrevista completa) 


Eduardo Mendoza Premio Cervantes 2016 | 
Eduardo Mendoza y las elecciones primarias 

"Totes les meves novel·les estan fetes de fragments de memòria"  Eduardo Mendoza